Torka av badrumskommod

Regler för flyttstädning

– Vad du behöver veta

Flyttstädning är en viktig del av processen att flytta från en bostad till en annan. Även om det inte finns några lagar som direkt reglerar flyttstädning, är det en praxis som ofta ingår i de flesta hyres- och köpekontrakt. Att förstå de oskrivna reglerna och förväntningarna kring flyttstädning kan göra övergången smidigare för både dig och den som tar över din bostad. Här går vi igenom vad du behöver veta för att hantera din flyttstädning på rätt sätt.

Inga lagar, men står oftast med i hyres- eller köpekontrakt

I Sverige finns inga specifika lagar som styr hur eller om en flyttstädning ska utföras. Däremot är det vanligt att hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och fastighetsmäklare har med villkor gällande flyttstädning i hyres- och köpekontrakten. Det innebär att även om det inte finns lagliga krav, kan du som hyresgäst eller bostadsägare vara kontraktsbundet att genomföra en flyttstädning innan du lämnar över nycklarna.

Vad innebär en flyttstädning?

En flyttstädning skiljer sig från en vanlig städning genom att den är mer omfattande och inkluderar rengöring av ytor och utrymmen som kanske inte städas regelbundet. Här är några av de viktigaste momenten i en flyttstädning:

  • Rengöring av alla ytor, inklusive golv, väggar, tak och fast inredning.
  • Avkalkning och djuprengöring av badrum och kök.
  • Tömning och rengöring av skåp och lådor, både in- och utvändigt.
  • Fönsterputsning på båda sidorna.
  • Rengöring bakom, i och under stora vitvaror, såsom kyl och spis.

Checklista för en godkänd flyttstädning

För att säkerställa att din flyttstädning uppfyller de krav som ställs kan det vara bra att följa en checklista. Många fastighetsförvaltare och hyresvärdar tillhandahåller en sådan lista, men det finns också generella punkter som brukar ingå. Ska du själv flyttstäda din bostad? Ladda ner vår checklista så kan du enkelt säkerställa att inga moment missas.

Konsekvenser om flyttstädningen inte blir godkänd

Om en flyttstädning inte uppfyller de avtalade kraven kan det leda till att hyresvärden eller den nya ägaren håller inne en del av depositionen eller kräver att du tar in en professionell städfirma. Det är därför viktigt att ta flyttstädningen på allvar och antingen utföra den grundligt själv eller anlita en städfirma.

Flyttstädning är mer än bara en formalitet; det är ett sätt att visa respekt för nästa person som ska kalla din tidigare bostad för sitt hem. Genom att följa dessa riktlinjer och förbereda dig väl kan du säkerställa att processen blir så smidig som möjligt, både för dig och för den som tar över efter dig.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.