Städa med bikarbonat: Din kompletta guide

Bikarbonat, även känt som natriumbikarbonat, är en mångsidig och miljövänlig städprodukt som kan användas till en mängd olika rengöringsuppgifter i hemmet. Här är några av de bästa sätten att använda bikarbonat för att hålla ditt hem skinande rent.

1. Rengöring av Kök

Skärbrädor: Strö bikarbonat över skärbrädan och skrubba med en fuktig trasa för att avlägsna matrester och obehagliga lukter.

Kastruller och Stekpannor: Fyll smutsiga kastruller och stekpannor med vatten och tillsätt bikarbonat. Låt blandningen sjuda några minuter för att lösa upp fastbrända matrester.

Diskho och Avlopp: För att lösa upp fett och avlagringar i diskhon, blanda bikarbonat med ättika och häll blandningen i avloppet. Låt det verka en stund och skölj sedan med varmt vatten.

2. Städa Badrummet

Kakelfogar: Blanda bikarbonat med vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan på kakelfogarna, låt verka i 10-15 minuter och skrubba sedan med en borste för att avlägsna smuts och mögel.

Toaletten: Strö bikarbonat i toalettskålen och låt det verka i minst en timme, gärna över natten. Häll sedan ättika i skålen och skura med toalettborsten för att få bort fläckar och avlagringar.

Handfat och Dusch: Använd en blandning av bikarbonat och vatten för att skrubba handfat och duschväggar. För att avlägsna kalkavlagringar, applicera pastan direkt på ytan, låt verka och skölj sedan noggrant.

3. Rengöring av Sovrum och Vardagsrum

Madrasser: Strö bikarbonat över madrassen och låt det verka i minst 20 minuter för att absorbera fukt och dålig lukt. Dammsug sedan noggrant.

Fläckar på Väggen: För att ta bort fläckar från väggar och andra ytor, blanda bikarbonat med vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan på fläcken, gnugga försiktigt och torka sedan bort med en fuktig trasa.

Möbler: För att fräscha upp gamla möbler, strö bikarbonat i lådor och på hyllor. Låt det stå några dagar innan du dammsuger bort pulvret.

4. Fräscha upp Textilier

Mattan: Strö bikarbonat över mattan, låt verka i några timmar och dammsug sedan bort för att eliminera dåliga lukter.

Kläder: Tillsätt en halv kopp bikarbonat i tvättmaskinen tillsammans med ditt vanliga tvättmedel för att få kläderna extra rena och fräscha.

5. Andra Användningsområden

Avfuktare i Garderoben: Placera en öppen burk med bikarbonat i garderoben för att absorbera fukt och oönskade lukter. Byt ut bikarbonatet regelbundet.

Rensa Termosar: Fyll termosen med hett vatten och tillsätt en tesked bikarbonat. Låt det stå några minuter, använd sedan en flaskborste för att rengöra insidan.

Genom att använda bikarbonat som ett naturligt rengöringsmedel kan du enkelt hålla ditt hem rent samtidigt som du skyddar miljön. Det är både effektivt och skonsamt mot ytor och textilier, vilket gör det till ett riktigt bra medel som ofta finns i varje hem.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.