Är flyttstädning avdragsgillt?

När det kommer till flyttstädning dyker ofta frågan upp: “Är flyttstädning avdragsgillt?”. För den som ska byta bostad och står inför uppgiften att städa sin tidigare bostad, kan denna information vara av avgörande betydelse för beslutet att anlita en städfirma eller att göra jobbet själv.

Ja, flyttstädning är avdragsgillt

Om du som privatperson beställer tjänsten flyttstädning har du möjlighet att dra nytta av RUT-avdraget. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt, och det erbjuder möjligheten att dra av en viss del av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster. I fallet med flyttstädning betyder detta att staten betalar halva arbetskostnaden. Det kan innebära en betydande besparing för den som väljer att anlita professionell hjälp i samband med flytten.

Undantagen för RUT-avdraget

Även om flyttstädning är avdragsgillt under RUT finns det några viktiga undantag att känna till:

1. Dödsbostädning: Om du behöver genomföra en städning av ett dödsbo gäller tyvärr inte RUT-avdraget. Det är alltså full kostnad för denna typ av städning.

2. Företag: Om du representerar ett företag och vill anlita en städfirma för flyttstädning kan du inte dra nytta av RUT-avdraget. Detta avdrag är specifikt designat för privatpersoner.

3. Maximala beloppet: Varje individ har ett maximalt kombinerat avdragsutrymme för RUT och ROT som uppgår till 75 000kr per person och år. Om du redan har utnyttjat hela ditt utrymme under året kan du inte dra nytta av avdraget för ytterligare tjänster som faller inom kategorin “hushållsnära tjänster”.

Sammanfattning

Flyttstädning är avdragsgillt och erbjuder en möjlighet för dig som privatperson att minska kostnaderna i samband med en flytt. Men det är viktigt att vara medveten om undantagen, särskilt om det rör sig om en dödsbostädning eller om du redan har använt upp ditt maximala RUT- och ROT-utrymme för året. Innan du bestämmer dig för att anlita en städfirma, se till att kolla hur mycket av ditt RUT-utrymme som finns kvar, så att du kan dra full nytta av dessa förmåner.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.