Nystädat hem

Hur fungerar det med RUT-avdrag?

RUT-avdraget, som står för “Rengöring, Underhåll och Tvätt”, är en del av det svenska skattesystemet och finns för att underlätta för privatpersoner att anlita hushållsnära tjänster. Detta avdrag låter dig som kund dra av 50% av arbetskostnaden direkt på fakturan för tjänster som städning, barnpassning, trädgårdsarbete och mer. Men hur går det till i denna process från bokning till utförd tjänst?

RUT-avdraget steg för steg

  • Bokning av tjänst: När du väljer att boka en tjänst som är berättigad till RUT-avdrag, behöver du ange ditt personnummer. Detta är nödvändigt för att t.ex. städföretaget ska kunna rapportera rätt information till Skatteverket.
  • Utförande av tjänsten: Leverantören utför det arbete som beställts i ditt hem.
  • Fakturering: Efter att jobbet är klart får du en faktura där 50% av arbetskostnaden är avdragen. Du betalar endast halva kostnaden direkt till företaget.
  • Ansökning om RUT-avdraget mot Skatteverket: Efter din betalning ansöker företaget om återbetalning från Skatteverket för den andra halvan av arbetskostnaden.

Gränser och regler för RUT-avdrag

Under 2024 kan en privatperson utnyttja upp till 75 000 kronor per år i RUT-avdrag. Detta belopp är den maximala gränsen för hur mycket skattereduktion en person kan få, och det gäller sammanlagt för alla typer av tjänster som ingår under RUT-avdraget.

Vad händer om man inte kan utnyttja RUT-avdraget?

Om du redan har använt upp ditt maximala RUT-avdrag för året eller av någon anledning inte är berättigad till avdraget (till exempel om du inte betalat tillräckligt med skatt för att täcka avdraget), blir du debiterad hela kostnaden för tjänsten. Det är därför viktigt att ha koll på hur mycket av ditt RUT-avdrag du använt under året, så att du inte står inför oväntade utgifter.

RUT-avdraget är inte bara en fördel för privatpersoner genom minskade kostnader för hushållsnära tjänster; det är också väldigt bra för tjänsteföretag inom dessa yrken och bidrar till att vita tjänster ersätter svartarbete, samt att företagen kan lägga mer pengar på att betala schyssta löner till sina anställda. För att fullt ut dra nytta av detta system är det bra att förstå dess regler och hur man praktiskt tillämpar dem i vardagen.

 

Vill du läsa mer hittar du information på Skatteverkets hemsida här.

Ska du flytta och vill ta in en offert för flyttstädning? Då gör du det enkelt här

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.