Ren och flyttstädad bostad

Vem godkänner en flyttstädning?

Att flytta till en ny bostad är både spännande och utmanande. En viktig del av flyttprocessen är flyttstädningen, och det är av stor betydelse att denna blir korrekt utförd. Men vem är det egentligen som godkänner en flyttstädning? Svaret varierar beroende på vilken typ av bostad det gäller. Låt oss dyka djupare in i detta och klargöra vad som gäller för olika boendeformer.

Hyresrätt

För de som bor i en hyresrätt är det hyresvärden som har sista ordet när det kommer till att godkänna flyttstädningen. Hyresvärden, eller en representant från bostadsbolaget, gör en noggrann inspektion av bostaden efter att du har flyttat ut. Det är hyresvärdens ansvar att säkerställa att bostaden är i ett gott skick inför nästa hyresgäst. Om städningen inte lever upp till deras krav kan de kräva att den görs om, eller i vissa fall anlita en städfirma och skicka fakturan till den tidigare hyresgästen.

Bostadsrätt, villa och radhus

När det gäller bostadsrätter, villor och radhus är det istället den nya ägaren som avgör om flyttstädningen är godkänd. Här handlar det om att den nya köparen ska vara nöjd med städningen. I samband med köpet brukar en genomgång av bostaden ske där köparen kontrollerar att allt är i det skick som avtalats, inklusive att städningen är bra utförd. Om den nya ägaren inte är nöjd kan det leda till att säljaren får åtgärda bristerna.

Mäklarsamfundets anvisningar

Oavsett vilken typ av bostad det gäller, finns det generella riktlinjer att följa. Mäklarsamfundet har tagit fram anvisningar för flyttstädning som fungerar som en standard för vad som ska ingå i en sådan städning. Dessa anvisningar är omfattande och inkluderar allt från rengöring av spis och ugn till fönsterputsning och avtorkning av och i skåp och garderober. Att följa dessa riktlinjer är ett bra sätt att säkerställa att städningen blir godkänd, oavsett vem som har sista ordet.

Att anlita en professionell städfirma

Om du inte är sugen på att städa själv, kan hyra in städhjälp vara en utmärkt lösning för att säkerställa att allt blir rätt utfört. Professionella städfirmor har erfarenhet och kunskap om vad som krävs för att en flyttstädning ska bli godkänd enligt alla standarder. Städfirman lämnar också i princip alltid garanti, vilket innebär att om hyresvärden, eller den nya köparen inte är nöjd med städningen, så är det städfirmans ansvar att åtgärda detta.

För att ytterligare försäkra sig om att allt är i ordning, kan det vara en god idé att gå igenom bostaden tillsammans med städfirman efter att städningen är klar. På så sätt kan eventuella missar eller förbättringspunkter åtgärdas direkt, vilket sparar tid och minimerar risken för missnöje från hyresvärden eller den nya ägaren.

Kort sammanfattning

Det beror på bostadens typ vem som godkänner en flyttstädning. För hyresrätter är det hyresvärden som har det avgörande ordet, medan det för bostadsrätter, villor och radhus är den nya ägaren som måste vara nöjd. Genom att följa Mäklarsamfundets anvisningar kan man säkerställa att städningen uppfyller de krav som ställs och därmed undvika eventuella konflikter eller extra kostnader.

För att undvika problem och säkerställa en smidig övergång till nästa boende, rekommenderar vi att anlita en professionell städfirma som har erfarenhet av flyttstädningar och som kan garantera att alla aspekter av städningen utförs enligt gällande standarder. Detta ger både säljaren och köparen, eller hyresgästen och hyresvärden, trygghet och en sak mindre att oroa sig för under flyttprocessen. Att dessutom gå igenom bostaden tillsammans med städfirman efter utförd städning är ett utmärkt sätt att säkerställa att allt är i sin ordning och att alla parter blir nöjda.

Sugen på att ta in en offert för flyttstädning? Det gör du här

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.